Jeg fortalte tidligere om at Windows 10 lukker og slukker. I samme ombæring fortalte jeg også at Windows 11 har nogle strikse regler om hvilke CPU’er bliver brugt. En CPU er computerens hjerne. Den kaldes også “processor”, selvom det er måske en lidt for generisk og intetsigende term.
For en lille uges tid siden offentliggjorde Microsoft to lister med CPU’er der vil blive understøttet af Windows 11. Og de lister indeholder FLERE CPU’er end tidligere. Det fik mange mennesker, både dem der har forstand på IT, og dem der bare bruger IT som værktøj, ligesom jeg bruger en hammer eller en sav, til at blive begejstret: måske kan min computer ALLIGEVEL køre Windows 11, og behøver jeg IKKE købe en ny computer.
Lad os først give et link til de lister. Der er stort set to firmaer der laver de her CPU’er: AMD og Intel. Computernørden har altid leveret CPU’er fra Intel, så hvis du har købt din computer hos mig, så kan du nøjes med den første liste. Bemærk: det er lange lister, og det kan være lidt tricky at finde ud af hvad du har for en CPU. Hvis nøjagtigt den CPU du har ikke står i listen, så bliver den ikke understøttet. Her hjælper det ikke at sige “Den er NÆSTEN ens, kun ét bogstav er anderledes”. Det er det samme som at “at skyde med kaniner” og “at skyde med kanoner” er to totalt forskellige ting, på trods af at det kun er ét bogstav der er anderledes.
Nu hvor vi har listerne på plads, så vil jeg gerne komme med en bemærkning. Jeg vil ikke være lyseslukker, men jeg vil advare imod for meget optimisme. For Microsoft har ikke tænkt sig at slække på sikkerheden. De har kun tilføjet et par enkelte CPU’er til deres lister, men der er ikke ændret voldsom meget.
Faktisk betyder det, at CPU’er, der tidligere har været med på Microsofts liste over understøttede CPU’er, og som var blevet fjernet, er kommet tilbage på listen. For Intel gælder det, at det KUN er 44 stk. CPU’er som bruges til servere. Noget lignende gør sig gældende for AMD – det er kun nogle helt specielle CPU’er der er blevet tilføjet, udover nyere modeller som ikke har eksisteret tidligere.
Med andre ord: der er sandsynligvis ikke ændret noget for dig: hvis din computer tidligere var en der ikke kan køre med Windows 11, så kan den det formentligt stadigvæk ikke.
Kan man ikke lave en lille trick?
Jo, det kan man. Der er nogle metoder, man kan tage i brug, der gør at computeren ikke tjekker om hardwaren er understøttet – og så kan man køre Windows 11 på en ikke-understøttet computer. Faktisk gjorde jeg det på min gamle bærbar, som har en Intel CPU af 6. generation. Men så kom der en opdatering af Windows, og den kunne ikke installeres som standard. Så skulle jeg gøre en hel masse for at gennemtvinge den nyere version. Og så kom der igen en nyere version senere, hvilket gjorde at jeg skulle starte forfra. Det er noget jeg kan. Og hvis du kan selv, så er det også helt fint. Men computeren blev så langsomt, plus at jeg ikke orkede at gøre det samme hvert halve år, samtidig med at Microsofts hardwarekrav hænger sammen med understøttelsen af sikkerhedsforanstaltninger, at det ikke kunne betale sig at holde fast i min gamle computeren. Den blev jo ikke yngre af den grund.
Windows 10 udløber stadigvæk
Så hvis du sidder med en ældre computer – selvom den for dig ikke føles som “gammel”, så vil du stadigvæk sidde med et styresystem som ikke mere bliver “understøttet”. Hvilket betyder at den ikke overholder de krav, der bliver stillet af systemer, du bruger. Det sker ikke fra den ene nat til den anden.
Forestil dig følgende:
Din bank opdager, at hackere kan misbruge en funktion i din browser – det program du bruger til at åbne din netbank. For at komme hackerne i forkøbet, skal de bruge et tiltag, som kun en nyere version af din browser kan klare. Så du skal have opdateret din browser. Men firmaet der har lavet din browser (det kan være du bruger Edge, eller Chrome, eller Firefox, eller Opera eller en helt femte) siger: “Du kører med Windows 10. Vi kan ikke garantere at browseren virker ordentligt, så du kan ikke bruge en nyere version af browseren”. Det er det, der menes med “understøttelse”. Det har ikke noget at gøre med at du kan ringe til en helpdesk for at få hjælp. Det er rent de forskellige virksomheder, som leverer digitale tjenester du benytter, der ikke længere vil acceptere at du bruger Windows 10 efter 14. oktober 2025.
Jeg beklager hvis jeg slukker en drøm om at du alligevel kan fortsætte med din nuværende computer.